Blogger Backgrounds

Sunday, August 14, 2011

Lailatulqadar

Assalamualaikum....

Hari yang indah tapi tak seindah hati....entry hari ini tentang lailatulqadar...bila fikirkan kita semakin menghampiri malam lailatulqadar terdapat dua perasaan dalam hati saya....saya rasa gembira dan sedih...gembira kerana tak sabar nak menanti 10 hari akhir ramadhan yang di tunggu-tunggu oleh semua muslimin dan muslimat...kerana 10 malam terakhir la yang perlu kita tingkatkan amalan...kerana itu malam paling barakah lailatulqadar yang lebih baik dari seribu bulan...Ya Allah tak sabar aku menantinya...rasa sedih pula apabila ramadhan semakin hampir meninggalkan kita...bertemukah lagi kita pada ramadhan akan datang....pasti kita merindui indahnya ramadhan....

Lailatuqadar adalah pada 10 malam terakhir ramadhan dan merupakan malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Bulan ramadhan, al-quran dan malam lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain.
Firman Allah S.W.T yang bermaksud:-
"Sesungguhnya kami menurunkan A-Quran pada malam lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu lailatulqadar...Lailatulqadar lebih baik dari seribu bulan. pada malam itu para malaikat dan jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. malam ini sejahtera hingga terbit fajar..."

Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A:-
Barang siapa yang menghayati malam lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai  jenis iabadah yang lain sedang ia beriman dan mengharapa rahmat Allah S.W.T nescaya diampunkan dosa-dosanya yang terdahulu..."


dari hati :::: semoga orang-orang yang saya sayangi dan dia yang disayangi akan menghargai 10 malam terakhir ramadhan...smoga segala amalan kita mendapat keberkatan...amin


No comments:

Post a Comment